Former
Svovl er et grundstof og det trejde mest forekommende mineral i vores kroppe efter calcium og fosfor. Svovl findes i mange forskellige fødevarer, men det nemmeste for kroppen at optage, er den svovl der er bundet til proteinerne methionin og cystein. Som plantespiser er det derfor særligt vigtigt at huske at spise en variation af proteinholdige planter, så du får dække dit behov for alle aminosyrer og dermed dit behov for svovl.
Funktioner
- Afgiftning af tungmetaller
- Styrker hår, hud og negle
- Essentiel for kroppens iltning
- Svovl har betydning for nervernes funktion
- Lever og galde funktioner er afhængige af svovl
- Evnen til at udnytte proteiner og B-vitaminer forbedres
- Byggesten til andre aminosyrer, hormoner og diverse signalstoffer
- Svovl indgår i energiproduktionen i cellen
- Spiller indirekte ind i kroppens evne til at danne antioxidanter
- Svovl har en afgørende rolle for dit bindevævs og seners smidighed
Fødevarer
Svovl findes overordnet set i mindre koncentrationer i grøntsager og særligt i kålplanter og løgplanter (her kan især fremhæves hvidløg, som får sin skarpe smag af svovlforbindelsen allicin), men kan også findes i bælgfrugter og i særligt høj koncentration i disse:
- Hvedeklid
- Boghvedegryn
- Hirse
- Rugkerner
Anbefalinger
Der findes i øjeblikket ingen reelle anbefalinger for hvor meget svovl man skal have hver dag for at vedligeholde de funktioner i kroppen, som kræver svovl. Dog findes der en del gæt, som ikke er direkte videnskabelige. Det tætteste jeg er kommet på en egentlig guideline er for de svovlholdige aminosyrer methionin og cystein, hvor det anslås at 14 mg/dagen pr. kilo kropsvægt er passende for en ung mand. Jeg har iagttaget det flere steder oversat til omkring 800mg svovl om dagen, men da det mest er gætteri, er det ikke værd at rette sig nøje efter.
Dog skal vi bruge noget, både fordi svovl indgår i helt essentielle processer for vores krops iltning og bindevævs funktioner, men også for simplere ting, som vedligeholdelse af vores hår hud og negle.
Mange på svovl kan derfor også lede til problemer med:
- Hår, hud og negle
- Forværring af gigt
- Kramper
- Depression
- Fordøjelsesbesvær
- Eksem og udslæt
- Langsom sårheling
- Smerte og inflammation i bevægeapparatet
- Stofskifteproblemer