Næringsstoffer

Når du lever på en plantebaseret kost, kan det i visse tilfælde blive nødvendigt at supplere med tilskud, fordi den plantebaserede kost kan have lavt indhold af fx B12 vitamin, jern, kalk og andre mikronæringsstoffer.

Det betyder ikke, at du skal proppe sig med piller hver dag, fordi du kommer i mangel af alle mulige næringsstoffer, men for en sikkerheds skyld kan det være en god ide, at supplere den daglige kost med en vegansk multivitamin og evt. et B12 tilskud, så du helt undgår mangeltilstande.

Ønsker du absolut ikke at tage tilskud, skal du være ekstra omhyggelig med at se efter, at din daglige kost dækker dit behov for mikronæringsstoffer, som dækker vitaminer, mineraler, aminosyrer, omega olier og coenzymer.

Du kan læse mere om nødvendigheden af de forskellige mikronæringsstoffer under fanerne ‘vitaminer’, ‘mineraler’, ‘probiotika’ og ‘andre tilskud’. Herunder står samtidig nogle gode kilder til de enkelte næringsstoffer samt fødevarestyrelsens anbefalinger for mængde. Vær opmærksom på at anbefalingerne er for voksne!

Referencer:
Størstedelen af informationen om vitaminer og mineraler er hentet i ‘Lev Sundt med Vitaminer og Mineraler‘, Dilling, 2016, 3. udgave. 1. oplag, ISBN 978-87-11-50813-8. Derudover er anvendt Fødevarestyrelsens anbefalinger samt DTU’s fødevaredatabase FRIDA på www.frida.fooddata.dk.