Granola

Sprød og knasende, lækker på yoghurt eller bare for sig selv med havremælk på. Men hvis du køber det færdiglavet i forretningen, så er det normalt fyldt med sukker. Her er min opskrift på en mere sukkerfattig, men stadig sprød og knasende granola. Portionen der er angivet nedenfor er temmelig stor, men holder ikke længe, hvis du synes den smager lige så godt, som jeg selv synes.

Den primære bestanddel er grovvalsede havregryn. Du kan selvfølgelig bruge finvalsede, men teksturen bliver lidt anderledes, og jeg foretrækker personligt, at der er lidt mere at tygge på. Havregryn bidrager med en række vitaminer og mineraler og en pæn portion protein, foruden en masse fibre. Tilsammen gør det havregryn perfekt til morgen, hvor vi har behov for noget blodsukkerstabiliserende, energigivende og mættende.
Kerneblandingen kan du sammensætte som du vil, og jo flere forskellige slags, desto flere variationer af næringsstoffer får du med, så vælg et bredt udvalg. De er små bomber af næringsstoffer og gode fedtstoffer.
Nødderne kan du variere efter behov, men jeg vil anbefale, at du altid har 5- paranødder med i blandingen, som du hakker i lidt mindre stykker. Paranødder indeholder rigtig meget selen, som kan være svært for os at få nok af gennem en almindelig dansk kost. Selen er meget vigtigt for vores immunforsvar og stofskifte, så det er vigtigt at få nok, og det kan du ved at spise en paranød i ny og næ. Så nogle få stykker i granolaen gør den mere næringsrig og vedligeholder dit selen-niveau. Derudover bidrager nødderne generelt med mineraler, E vitamin, gode fedtstoffer og fibre.

Granola

Recipe by dengronnefrikadelleCourse: Morgenmad
Mængde

12

portioner
Forberedelse

20

minutes
Tilberedning

40

minutes

Sprød og lækker granola til morgenmaden, mellemmåltidet eller desserten.

Ingredienser

  • 1 liter grovvalsede havregryn

  • 750 ml blandede kerner (fx græskar, hørfør, chia, solsikke, hampefrø, birkes, sesam osv.)

  • 250 ml blandede nødder, evt. groft hakket (fx mandler, hassel, valnød, pekan, cashew, macadamia, para osv.)

  • 1-2 spsk honning/ahornsirup/agavesirup

  • ½ dl vand

  • evt. tørrede bær eller frugt

Vejledning

  • Find en meget stor skål, en lille pande/gryde og en god dejskraber.

  • Klargør to bageplader med bagepapir, og tænd ovnen på 150 grader varmluft.
  • Hæld havregryn, kerner og nødder sammen i den store skål.
  • Kom honningen på den lille pande sammen med vandet og varm det op til honningen smelter og kan røres ud i vandet.
  • Hæld nu honningvandet over müsliblandingen og rør godt rundt, så honningen fordeles i blandingen. Det hele skal gerne blive lidt fugtigt.
  • Kom nu hver en halvdel af müsliblandingen på de to bageplader og fordel det ud på pladerne, så det ligger i et tyndt lag.

  • Bag i 30-40 minutter, eller til det begynder at dufte dejligt af bagte gryn.
  • Lad det køle helt før det kommes i en bøtte. Hvis du vil have tørrede bær eller frugter i, så kan du tilføje dem, når blandingen er helt afkølet.

Notes

  • Nyd granolaen over soya- eller havreyoghurt eller bare med plantedrik på. Den kan også med god succes bruges som knas på toppen af en smoothie bowl, havregrød eller nice cream.

1 Comment

Comments are closed.