Burritos

Disse burritos er det syndige måltid, du drømmer om. Lækkert sovset fyld i en tortilla med salsa og guacamole til. Men kigger man efter, er der ikke meget negativt at sige om næringsindholdet. Og selvom ingredienslisten ser lang ud, er det en super nem og hurtig ret at bikse sammen. Nyd den for dig selv, med dine nærmeste eller når gæster kommer på besøg. Den er også rigtig god at lave i en stor portion, så du også har til frokosten eller aftensmaden dagen efter.
For en mere autentisk mexicansk oplevelse kan du tilføje så meget chili og koriander til opskriftens om du ønsker.

Den primære ingrediens i fyldet til de her burritos er sorte bønner, som er traditionelt i det mexicanske køkken. Det kan dog virke uvant eller fremmed for mange danskere, som generelt mest spiser haricot verts, som er de lange grønne bønner vi ofte køber på frost.
Sorte bønner, lige som mange andre typer bønner, er en super god kilde til planteprotein med omkring 8 gram pr. 100 gram bønner, foruden en pæn mængde komplekse kulhydrater, fibre, mineraler som calcium, zink, jern og magnesium og antioxidanter som quercetin. Quercetin har antioxidant effekt i kroppen og beskytter mod frie iltradikaler, men endnu mere interessant har quercetin også en antibakteriel virkning.
Desuden indeholder retten rigeligt med tomatpuré, som har et særligt højt indhold af lycopen, E-vitamin, magnesium og kalium. Lycopen er en type betakaroten eller A-vitamin forstadie, som er meget rødt i farven, hvilket er årsagen til at tomater, grapefrugter og vandmelon blandt andet er røde. Lycopen er en kraftig antioxidant og er gennem forsøg blevet forbundet med blandt andet hjertesundhed og hudbeskyttelse.

Burritos

Recipe by dengronnefrikadelleCourse: Aftensmad
Mængde

2

portioner
Forberedelse

30

minutes
Tilberedning

30

minutes

Ingredienser

  • 4 tortillas, gerne fuldkorn eller majs tortillas

  • Salat

  • Naturel planteyoghurt

  • Fyldet
  • 1 stort løg

  • 4 fed hvidløg

  • 1 peberfrugt

  • 140 gr. tomatpuré

  • 1 dåse sorte bønner (ca. 240 gr drænet vægt)

  • 1 lille dåse majs (ca. 140 gr drænet vægt)

  • 1-2 spsk vand

  • 1 spsk paprika (vælg røget for ekstra umami)

  • 1 chili

  • salt

  • 1 spsk olie til stegning

  • Frisk salsa
  • 200 gr tomater

  • 1 forårsløg eller anden mild type løg

  • 1 håndfuld persille

  • 1 tsk olivenolie

  • salt

  • Guacamole
  • 1-2 modne avocadoer

  • 1-2 spsk citronsaft

  • evt. lidt salt

Vejledning

  • Fyldet
  • Hak løg og hvidløg fint og skær peberfrugt i små tern. Kom det hele i en gryde og lad det stege til løg og hvidløg er blevet blødt og tilberedt. Kom tomatpure og paprika i gryden og lad den stege lidt af. Imens kan du dræne bønner og majs i en si og skylle dem over med koldt vand. Kom bønner og majs i gryden. Kom lidt vand i gryden, så konsistensen forbliver tilpas fast, men også tilpas sovset. Smag til med salt og evt. chili, sriracha eller lignende, hvis du vil have fyldet skal være lidt stærkt. Når bønner og majs er gennemvarme, ca. fem minutter, er fyldet klar.
  • Frisk Salsa
  • Skær tomater, forårsløg og persille så fint som du orker det. Undlad dog at bruge en hurtighakker, da det hurtigt bliver til noget sjap. Kom det hele i en skål, rør 1 tsk olivenolie i og smag evt. til med en lille smule salt.
  • Guacamole
  • Halver, fjern sten og udhul en avocado så du kun har det gul/grønne frugtkød. Mos det med en gaffel og tilsæt en smule citronsaft, som gør den ikke bliver brun og kedelig. Smag evt. til med lidt salt.
  • Samleanvisning
  • Når fyld, salsa og guacamole er klar, kan du enten varme dine tortillas og så komme fyldet i, hvis du vil have bløde Burritos. Denne klassiske løsning er også god hvis du vil lade familie eller gæster selv samle deres Burritos. Ellers kan du komme fyldet i den uvarmede tortilla, lukke dem sammen og komme den på en forvarmet pande uden fedtstof. Start med at vende samlingen nedad mod panden. Tjek om tortillaen har fået farve (tager et minut til to) og vend den så om på den anden side. Så bliver din burrito sprød på overfladen. Server med salsa og guacamole til.

Notes

  • Vil du have lidt ekstra farve og smag så prøv at komme granatæblekerner i den guacomole, fintskårne radiser i salsaen og frisk koriander på toppen af burritoen.

1 Comment

Comments are closed.