Plantebaseret

En plantebaseret kost er, som det lyder. En kost baseret på planteføde. En kost som primært består af hele planter, rå eller forarbejdet så lidt som muligt. Men modsat umiddelbar forventning, så er det ikke en kost der absolut udelukker animalske produkter.

Os som står bag Den Grønne Frikadelle lægger et ekstra lag oveni plantekosten. Vi foretrækker nemlig også at spise lokalt eller dansk produceret, da vi forsøger at være klimabevidste. Dog ved vi også at visse fødevarer ikke kan dyrkes i Danmark, og derfor må vi til tider gå på kompromis med denne tommelfingerregel.

Vegansk eller plantebaseret

Kan det så ikke komme ud på ét om man kalder det vegansk eller plantebaseret? Nej ikke helt, for som sagt udelukker en plantebaseret kost ikke absolut animalske produkter. Derudover er veganisme lige så meget en politisk holdning, som det er en specifik diæt. For de fleste veganere gælder det nemlig også, at de ikke går med tøj, der er lavet af dyrefibre, fx uld, og at de har en generel stærk holdning til dyrevelfærd og derfor undgår at forbruge produkter hvor der på en og anden måde indgår dyr i produktionen, fx honning, tatoveringer m.v.

Anti-inflammatorisk eller plantebaseret

Er plantebaseret og anti-inflammatorisk kost så ikke det samme? Jo, det nærmer sig, men der er alligevel lidt til forskel. Antiinflammatorisk kost indeholder fx stadig en del fed fisk, kylling, kalkun o.a. animalske produkter, alt efter hvor man lærer om anti-inflammatorisk kost henne. Og samtidig ekskluderer anti-inflammatorisk kost også nogle vegetabilske fødevarer som fx tidselolie.

Plantebaseret kost

Plantebaseret kost er altså i sin enkelthed en kost bestående af hele eller så lidt som muligt forarbejdede vegetabilske fødevarer. Det et den type kost som i forskningen har vist sig at have størst sundhedsfremmende og forebyggende effekt på en lang række livsstilssygdomme som fx hjerte-kar sygdomme, diabetes 2 og visse kræftformer. (jf. Den Plantebaserede Kost)
Vil du vide mere om de fødevare grupper som man spiser fra som plantebaseret individ, kan du læse om det i menupunktet ‘fødevare grupper’.

Animalske produkter

Så hvor kommer de animalske produkter ind i billedet?
Den plantebaserede kost og livsstil forbyder ikke indtaget af animalske produkter, dog er det en fødevaregruppe som aktivt skal tilvælges. Folk, der spiser plantebaseret, kan således sagtens, om de har lyst, spise fx et æg, men de gør det velvidende, at det medfølger en helbredsnedsættende konsekvens, som må rettes op efterfølgende.