Plantebaseret omelet kan jo af gode grunde ikke lade sig gøre, fordi æg ikke er en hverdagsvare. I stedet kan du så lave en ‘omelet’ på kikærtemel. Det giver en god mæthedsfornemmelse, du kan tilføje alle slags fyld, ligesom i traditionelle omeletter, og de smager lige så godt med lidt ketchup på som originalen.
Det er nemmest at lave kikærteomeletter på den spanske facon, altså som en lille, tyk omelet man vender ud på en tallerken og så tilbage på panden for at stege den anden side. Kikærtedejen er ikke helt elastisk nok til at blive foldet, som en fransk omelet, selvom man har lov til at forsøge.
Kikærtemelet indeholder en hel del protein, omkring 20 gr pr. 100 gr. og en god portion fibre, hvilket er årsagen til den gode og langvarige mæthedsfornemmelse omeletten giver. Derudover bidrager kikærtemelet med en hel del jern, B9-vitamin (folin), mangan, kobber og magnesium.
Gærflagerne tilføjer et komplet protein; det vil sige at alle de aminosyrer, som din krop skal bruge, er i gærflagerne, så dem der ikke er i kikærtemelet, tilføjes fra gærflagerne.
Hvad end du tilføjer af ekstra fyld bidrager med endnu flere vitaminer og mineraler, fibre og plantestoffer. Hvis du har særligt behov for A-vitaminer kan du vælge de røde, orange og gule grøntsager. Hvis du vil have mere K-vitamin og kalk skal du gå efter de mørkegrønne planter som grønkål og broccoli, og hvis du gerne vil optimere dit C-vitamin indtag, skal du huske at spise nogle friske grøntsager ved siden af, som tomater, peberfrugter og rosenkål. C-vitamin tåler ikke varme, så husk de friske frugter og grøntsager.
Omelet
Course: Frokost, Morgenmad1
portion15
minutes10
minutesHurtig og nem kikærteomelet som mætter godt, er nem at lave og mætter utroligt godt.
Ingredienser
1 dl kikærtemel
1 dl vand
ca 1 dl grøntsager efter egen præference, fx kogte kartofler og frisk løg eller peberfrugt og squash osv.
1 spsk gærflager
½-1 tsk bagepulver
½ tsk hvidløgspulver
½ tsk sennepspulver
½ tsk gurkemeje
Vejledning
Kom kikærtemel, gærflager, bagepulver, hvidløgspulver, sennepspulver og gurkemeje i en skål og rør det sammen med et piskeris.
- Kom vandet i og rør til en ensartet, blød dej. Den skal være lidt som pandekagedej eller en smule tykkere.
- Find en lille stegepande, sæt den på middelhøj varme og kom et par dråber olie i bunden, lidt mere hvis det ikke er med slip-let, hæld dejen på og fordel så grøntsagerne over omeletten og pres dem lidt ned.
Hvis du hellere vil have det fordelt ud i dejen, inden du kommer den på panden, så kan du også sagtens gøre det. - Steg omeletten til den er blevet gyldenbrun på undersiden. Brug en blød dejskraber til at løsne den fra panden, så den ikke binder nogen steder.
- Vend nu omeletten ud på en tallerken, ved at placere tallerkenen over panden, holde tallerken og pande klemt godt mod hinanden og så vende bunden i vejret på det hele (tarte tatin style).
Skub forsigtigt omeletten tilbage ned på panden og steg den et par minutter på den anden side. Så er den færdig og du kan spise den til morgen, frokost, aften eller et hvilket som helst andet tidspunkt. Det er bedst at spise omeletterne umiddelbart efter de er blevet lavet, da de ellers har en tendens til at blive lidt tørre. Så brug dem, når du har dem, lav dem frisk og nyd dem.