Kimchi er fermenteret kinakål med masser af chili og probiotiske bakterier. Det smager skarpt, aromatisk og stærkt på samme tid, og er et super komplement til en masse forskellige retter. Du kan også tilberede det eller bruge det som krydderi. Det fungerer fx rigtig godt som smagsgiver i stegte ris eller nudler.
Det kan virke en smule omstændigt, fordi kålen skal fermenterer, men selve gæringsprocessen klarer sig selv uden din indblanden, så det meste af processen går med vente på, at den er klar til at kunne spises.
Udover at kål er utroligt sundt for helbredet generelt set, så er denne version ekstra gavnlig, da gæringsprocessen frigiver en masse næringsstoffer, som du så kan optage ved at spise kålen. De bakterier som gærer kålen har samtidig også en gavnlig effekt i dit tarmsystem, hvor de bidrager til diversiteten i din tarmflora og hjælper med at omsætte ufordøjelige fibre til kortkædede fedtsyrer, som du kan optage og bruge som næring til en masse forskellige ting i din krop, fx dine immunceller.
De varme krydderier er godt for kredsløbet og fordøjelsen, ved at de stimulerer kredsløbet, virker antioxidant og antiinflammatorisk og bl.a. booster mavesyren (OBS! hvis du har irritable tarme eller problemer med opstød, så undgå chili, da det kan forværre dine problemer!).
Hvidløget er godt for kredsløbet, da det virker en anelse blodfortyndende og samtidig indeholder hvidløg nogle komponenter, som virker bakteriedræbende, så hvidløget holder dine tarmbakterier i skak.
Ingefæren fremmer også fordøjelsen, modvirker kvalme og virker antiinflammatorisk særligt i dine led.
Kimchi
Course: Tilbehør1
kilo30
minutesIngredienser
1 kilo kinakål
½ dl salt
1 glaskål eller ⅓ kinaradise/diakon skåret i tændstiksstørrelse
1 lille bundt forårsløg, trimmet og skåret i 2 cm stykker
1 spsk friskrevet ingefær
6 fed hvidløg
1 skalotteløg, skåret i kvarter
2-6 spsk sambal oelek (meget stærkt så brug med forsigtighed, hvis du ikke er sikker på din præference)
2 spsk soyasauce eller miso pasta (miso er klart at foretrække smagsmæssigt)
2 tsk honning
Vejledning
Tag kinakålen og fjern de yderste par blade. Skyl kålen grundigt.
- Gem et par andre hele blade, dem skal du bruge senere.
- Fjern stokken fra kålen og hak det i stykker på ca 2×2 cm.
- Læg det hakkede kål i en stor skål, kom saltet over og hæld vand ved til det dækker. Kom en lille tallerken i skålen, så kålen holdes under vandet. Lad det trække i saltvandet i 6-8 timer eller gerne natten over.
- Dræn kålen, men gem vandet, det skal du bruge senere. Klem vandet ud af kålen.
- Kom hvidløg, ingefær, skalotteløg, soya/miso, honning og sambal oelek i en foodprocessor og kør det sammen.
- Skær glaskål/kinaradise i tændstikker. Snit forårsløgene.
- Kombiner nu kålen, glaskål/kinaradise og krydderiblandingen i en skål og massér det godt sammen. Husk at bruge handsker, eller en frysepose over begge lapper, så du ikke får chili i neglerødder og rifter (eller øjnene for Guds skyld!).
Pak kimchi blandingen tæt i et sylteglas og stop 3-4 cm fra toppen. Kom den resterende saltlage over, top af med et af de hele friske kålblade, og pres godt ned så alt er under saltlage. Hvis det virker lidt løst i glasset, kan du øverst tilføje en fermenteringsvægt, som holder det hele nedsunket i væsken.
- Lad stå med løst låg (altså ikke lukket til) på køkkenbordet i 3 dage. Placer glassene på en tallerken, da der kan forekomme lidt overflydning pga fermenteringsprocessen.
- Efter 3 dage strammes låget til og kimchien kan stilles på køl. Den kan spises med det samme, men er bedre efter 2-3 uger (og bedst efter 2-3 måneder). Smagen udvikler sig og bliver mere afrundet jo længere den står.
Notes
- Hvis den er lavet rigtig og opbevares på køl, dækket af saltlage, kan den holde sig meget længe, da de naturlige mælkesyrebakterier som lager gæringen holder andre mikrober i skak.
- Spis kimchi med måde, en smule ad gangen. Det kan hurtigt overtage smagsindtrykkene fuldstændigt.