Makaroni i ostesauce er en amerikansk klassiker som vist nok har sit ophav i det sydeuropæiske køkken, men som for de fleste er forbundet med den amerikanske højtid Thanksgiving.
Makaroni er en særlig type lille, rund, hul og U-formet pasta, som er særligt god at bruge til den her ret, fordi saucen bliver fanget inde i hulrummet på pastaen, så man får masser af smag i hver mundfuld.
Makaroni kan imidlertid være lidt svære at opdrive og særligt i fuldkornsversionen. Men heldigvis er det stadig smagfuldt og lækkert hvis man bruger penne, skruer eller conchiglie.
Saucen i den her opskrift gemmer på en stor mængde grøntsager, så det er en god måde at få mere grønt i småfolket, og måske også dig selv, hvis du ikke er så god til at huske grøntsagerne til alle måltider.
Kartoflen bidrager med en mængde stivelse som jævner saucen sammen med de udblødte cashewnødder, som samtidig bridrager med fibre, magnesium, mangan, kobber og gode fedtstoffer.
Butternut squashen bidrager også med fibre, magnesium, calcium, zink, betakarotener som er forstadier til A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin (ikke varmestabil) og E-vitaminer.
Rødløget bidrager med B-vitaminer og kalium foruden et interessant plantestof med navnet quercetin [kersetín]. Quercetin har antioxidant effekt i kroppen og beskytter mod frie iltradikaler, men endnu mere interessant har quercetin også en antibakteriel virkning, så hvis du er forkølet, skulle du måske prøve med en portion løgsuppe.
Fuldkornspastaen indeholder en masse fibre, som giver mæthed, stabiliserer blodsukkeret og giver gymnastik til tarmene, og ydermere bidrager fuldkornspastaen med en række mineraler, særligt mangan, og B-vitaminer.
Når du vælger fuldkorn i stedet for raffineret, hvid pasta, så vælger du samtidig et produkt som indeholder færre kalorier pr. 100 gram og mange flere fibre og næringsstoffer. Fuldkorn gør en forskel, men spis stadig varieret.
Mac ‘N’ Cheese
Course: Aftensmad4
portioner1
hour30
minutesPasta i en ‘ostesauce’ med sprøde brødkrummer på toppen og en masse skjulte grøntsager. Alle de børn, jeg har serveret denne ret for, spiser det med stor glæde, og det gør forældrene også.
Ingredienser
100 gr cashewnødder
1 mellemstor kartoffel
250 gr butternut squash (ca. ½ butternut squash)
1 stort rødløg
2 fed hvidløg
500 ml grøntsagsbouillon
1-2 tsk sennepspulver
1 tsk paprika
1 nip revet muskatnød
2 spsk gærflager
Brødkrummer
1 spsk olivenolie
400 gr fuldkornspasta
Vejledning
Kom cashewnødderne i en skål, overhæld med rigeligt kogende vand og lad det stå og trække en times tid.
- I mellemtiden klargør du grøntsagerne, så skræl og skær kartoflen og butternutsquashen i mindre stykker, pil løget og hvidløgsfeddene. Kom grøntsagerne i en gryde med grøntsagsbouillonen og bring det i kog. Lad det stå og koge til kartoflerne er møre, det tager ca. 20 minutter.
Når grøntsagerne er møre, tages de og de drænede møre cashewnødder med en hulske over i en blender eller foodprocessor og køres til en glat sauce. Tilsæt sennepspulver, paprika, muskatnød og gærflager og kør igen. Hvis konsistensen er for tyk til en sauce, så tilsæt en smule af bouillonvandet. Forvarm din ovn på 200 grader varmluft.
Kog pastaen og dræn vandet af. Kom saucen over pastaen, og kom pastaen med sauce i et ovnfast fad. Fordel brødkrummer over pastaen og dryp lidt olie på krummerne. Hvis du har en olieforstøver, så er det et godt værktøj til at få fordelt olien.
Kom fadet i ovnen i 5-10 minutter eller til brødkrummerne ser brune og sprøde ud.
Noter
- Top tip! Hvis du kan lide lidt mere spice og varme, så kom en tsk chiliflager med i saucen eller drys dem hele i pastaen, når den er blandet med saucen. Og så smager retten super lækkert med friskkværnet peber på toppen.