Portobello Wellington

Til gæster, til fester, til højtider og mærkedage kan det være rart med en lidt mere særlig middagsret, hvor der er skuret lidt op for de ingredienser, som vi ikke får så meget af til hverdag. Denne opskrift passer ned i kassen med sådanne lækkerier og jeg vil derfor ikke anbefale, at du laver den hver anden dag. Det er den i øvrigt også for besværlig til. Men på særlige dage, fødselsdag, jule aften, til påskefrokosten osv. er denne opskrift et rigtig godt bud på en plantebaseret hovedret.

Portobello Wellington

Recipe by dengronnefrikadelleCourse: Uncategorized
Mængde

4

Portioner
Forberedelse

1

hour 
Tilberedning

1

hour 

30

minutes

Ingredienser

  • Mørdej
  • 250 gr fuldkornshvedemel/hvedemel

  • 120 gr Vegan Block, helt kold, skåret i tern

  • 5 spsk koldt vand

  • ½ tsk salt

  • Fyld
  • 1 spsk knuste hørfrø

  • 1 spsk vand

  • 500 gr portobello svampe (ca. 8)

  • 1 medium rødløg

  • 3 fed hvidløg

  • 1 dl smagfuld hvidvin

  • 1 dl vand

  • 1 spsk grøntsagsfond

  • 2 spsk engelsk sauce

  • 30 gr havregryn

  • 40 gr valnødder

  • Et par håndfulde friske urter

  • salt og peber

  • 400 gr frossen spinat, optøet

  • 1 tsk revet muskatnød

  • 2 spsk gærflager

Vejledning

  • Butterdej
  • Kom mel og salt i en skål
  • Skær den kolde veganske smør i tern og gnid den med dine kølige fingerspidser ind i melet, til det hele ligner brødkrummer
  • Tilsæt et par spsk kold vand ad gangen og saml dejen forsigtigt, uden at ælte, blot ved at kramme dejen sammen til en fast klump
  • Pak dejen ind i wrap og kom den på køl
  • Fyld
  • Knus hørfrø i en blender/morter og bland 1 spsk vand ved, stil det på køl
  • Skræl eller vask svampene grundigt, fjern stokken og hak dem så fint som du gider, max små tern 1×1 cm. Hak rødløg og hvidløg fint
  • Kom svampe, løg, hvidløg, hvidvin, vand, engelsk sauce og grøntsagsfond i en gryde, bring det i kog og skru så ned til simreblus, medens du klarer resten. Tilsæt lidt væde til svampene undervejs, hvis det er ved at koge tørt
  • Kom havregryn og 20 gram af valnødderne i en blender og kør det til mel. Hak de resterende valnødder groft med en brødkniv
  • Når svampene er faldet godt sammen, tilsætter du havregryn, valnødder og hørfrøblandingen. Klip lidt friske urter og bland i, fx timian, rosmarin, merian, estragon, enebær m.m. og tag så gryden af varmen. Smag til med salt og peber. Konsistens skal være lidt klistret, men ikke meget våd
  • Kom spinat i en lille gryde, varm det igennem, så overskydende væske fordamper. Tilsæt revet muskatnød og smag til med salt og peber
  • Samlevejledning
  • Tag mørdejen ud fra køl, rul den godt ud, til ca. 1 cm tykkelse, ca. 30 x 30 cm burde være fint. Prik dejen med en gaffel
  • Placer først spinaten i en 6-8 cm bred stribe på dejen med ca. 5 cm til kanten. Kom svampefyldet oven på spinaten. Det må gerne have lidt højde. Drys de to spsk gærflager over svampefyldet. Fold dejen over fyldet og klem godt sammen hele vejen rundt i kanten
  • Hvis der er meget overskydende dej, kan du skære det af, så du får en pæn kant og lave dekorationer med dejresterne
  • Overfør den nu samlede Wellington til en bageplade. Rids toppen med en skarp kniv og sørg for at der er et par små huller, hvor dampen kan slippe ud. Kom dej pynt på toppen, pensl med lidt smeltet smørbar eller vand
  • Varm ovnen op til 180 grader varmluft og bag din Wellington i 30-40 minutter. Hold øje med dejen og hvis den begynder at blive lidt for brun, kan du lægge et stykke sølvpapir over den de sidste 10 minutter. Husk at fyldet jo er tilberedt, så det er blot dejen, der skal bages og fyldet skal varmes op

Notes

  • Server med ovnstegte rodfrugter, de skal have lige så lang tid som Wellingtonen, og gerne med varm rødkål, syltede rødbeder og brunkartofler også