Calcium

Former

Calcium er en af de hyppigst forekommende mineraler i menneskekroppen. Derfor har vi også behov for at få det tilført i rigelige mængder dagen igennem. Calcium findes i mange forskellige bindinger, og det gælder som med de andre mineraler, at jo bedre keleret det er, desto nemmere er det for kroppen at optage. Dog er der nogle andre faktorer som er lige så vigtige for optaget som keleringen. For eksempel er det vigtigt, at der er D-vitamin, magnesium og K2-vitamin til stede, når calcium skal optages, foruden at C vitamin og en velfungerende mavesyre også spiller ind.

Funktioner

  • Calcium er afgørende for knogler og tænders vækst og styrke
  • Calcium nedsætter blodtrykket
  • Calcium er vigtigt for musklernes arbejde
  • Calcium nedsætter risikoen for tyktarmskræft
  • Calcium er særligt vigtigt for gravide, der ellers kan miste en tand eller to under graviditeten, hvis ikke der tilføres nok calcium
  • Calcium har betydning for helingsprocesser og blodets størkneevne
  • Calcium har betydning for væskebalancen
  • Nervesystemets impulser er afhængig af tilstedeværelsen af calcium
  • Calcium har også betydning for immunforsvaret

Fødevarer

Den danske madkultur har altid været fyldt med mælkeprodukter og den almene dansker har derfor fået sin calcium gennem et stort indtag af mælk o.lign. Det der samtidig følger med er en uønsket sygdomsfremmende effekt pga. det høje indhold af mættet fedt, kolesterol, laktose og casein. På en plantebaseret kost dur det ikke at indtage mælkeprodukter netop pga. de sygdomsfremmende effekter, så vi må ty til andre fødevarer, og her er nedenstående især godt fyldt med calcium:

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du får 800mg calcium om dagen. Det svarer til 45gr tørret dild eller 55gr birkes eller 83gr sesamfrø eller 85gr spidskommen eller 246gr bladselleri eller 365gr grønkål og andre grønne grøntsager.

Der er en reel risiko for at du får for lidt calcium på en plantebaseret kost, hvis du ikke er opmærksom på at købe plantedrikke med tilsat calcium og får spist nok grønne grøntsager, nødder, kerner, frø og urter. Derfor er det vigtigt at kende symptomerne på calciummangel:

  • Øget blodtryk
  • Afkalkning af knogler
  • Muskel spændinger og kramper
  • Forlænget blødning, dårlig sårheling
  • Hjerteuro
  • Blå tæer og fingre
  • Depression, psykisk uro og irritabilitet
  • For lidt mavesyre
  • Menstruationssmerter
  • Øget allergitendens

Tror du at du får for lidt calcium, så få taget en blodprøve hos lægen, og brug evt. en uge med madlog.dk for at finde ud af, hvor meget du egentlig får gennem kosten, og om der er grundlag for at tilføre et tilskud.

Desuden skal du være opmærksom på, at optaget af calcium forringes af oxalsyre som finde i frisk rabarber, tomat, spinat, persille, te og kakao. Og at fytin (et stof som findes i kerne og nødder især) også hæmmer optaget af calcium. Dette kan dog omgås i nogen grad ved at lægge kerner og nødder i blød natten over.

Der er ikke overhængende fare for at overdosere calcium på en plantebaseret kost, med mindre du tager tilskud. Symptomerne herved er følgende:

  • Forstoppelse
  • Udfældning af calcium over nyrerne, hvilket kan føre til nyresten

2 Comments

    • Kelering er en process hvor man binder metaller med andre stoffer. I tilskud er det typisk med aminosyrer eller andre organiske syrer man binder metallerne, så de får en ny betegnelse fx calcium-citrat, når det er bundet med citronsyre. Keleringen er nødvendig for at kroppen kan optage næringsstoffet.

Comments are closed.