Former
B5 vitamin er en af de mest udbredte vitaminer vi har. Den findes i alle celler og er forudsætning for liv i det hele taget. Ikke kun for os mennesker, men for alle kulstofbaserede væsener.
B5 vitamin hedder også pantothensyre, hvilket kommer af det græske ord panthos, som betyder ‘alle steder’. Det refererer både til at B5 vitamin bruges i alle celler, og at det findes i alle fødevarer i varierende koncentration.
Funktioner
Fordi B5 vitamin findes i samtlige celler, har det også betydning for en enorm mængde funktioner i kroppen. Her er således kun listet nogle overordnede funktioner:
- Forudsætning for dannelse af Coenzym A, som er afgørende for kroppens evne til at forbrænde energi
- Styrker hår, hud og negle
- Essentiel for udviklingen af nervesystemet
- Har antioxidant virkning
- Øger stresstærsklen ved at styrke binyrerne
- Støtter immunforsvaret
Fødevarer
Pantothensyre findes som sagt i varierende grad i alle fødevarer, men du finder dem i særligt høj koncentration i følgende plantefødevarer:
- Jordnødder
- Hvedeklid
- Champignon
- Gule flækærter
- Havregryn
- Rød quinoa
Anbefalinger
Fødevarestyrelsen anbefaler at du får 6 mg Pantothensyre om dagen. Det svarer til ca. 214 gr jordnødder eller 250 gr hvedeklid eller 300 gr champignon eller 300 gr gule flækærter eller 400 gr havregryn eller 400 gr rød quinoa.
Det er meget usædvanligt at have B5 vitamin mangel, fordi det findes i alle fødevarer, og da det er et vandopløseligt stof er det også meget svært at overdosere. Derfor er der ikke videre grund til bekymring for de fleste omkring at få dækket behovet for B5. Dog kan en meget ensidig og underlødig kost lede til mangelsymptomer og omfatter:
- Kronisk træthed
- For tidlig aldring
- Depression
- Søvnproblemer
- Svimmelhed
- Brændende fornemmelse i fødderne
- Muskelsvækkelse og kramper
Som med mange andre vitaminer, så tåler B5 vitamin ikke så godt at blive opvarmet eller nedfrosset. Derudover nedsættes optaget ved dårlig kost og overforbrug af kaffe, alkohol, cigaretter og andre stimulanser.