Kobber

Former

Kobber er en af de mineraler, vi benævner som spormineral, fordi det kun forekommer i mikroskopiske mængder i kroppen, mellem 60 og 125 mg i alt, hvilket er nok til at dække kroppens behov. I sin rene form, uorganisk kobber, er det relativt påvirkeligt, og det er derfor en god idé kun at bruge kobber krus og skåle til pynt, og ikke til at opbevare fødevarer i. Samtidig er uorganisk kobber ret skadeligt for kroppen, så vær opmærksom på, om der er gamle kobberrør i din bolig, eller andre installationer, hvor kobberet kommer i kontakt med din hud.
For at kroppen kan få gavn af kobber skal det, som alle de andre mineraler, være bundet med et eller andet: en syre, en aminosyre, noget som gør det muligt for kroppen at optage. Derfor er det også klart bedst, at få den kobber kroppen har behov for, gennem kosten.
Optag af kobber påvirkes af en del forskellige stoffer som jern, C vitamin, kalk, zink, svovl, kobolt m.m. hvorfor det er vigtigt at have en balanceret kost, ligesom det er med så mange andre næringsstoffer.

Funktioner

Kobber er en af de spormineraler, hvor der kræves en god balance, da for meget kan blive giftigt og have svære negative konsekvenser, medens for lidt heller ikke er en god ide, men her er et overblik over nogle af de funktioner, kobber udfører i kroppen:

  • Antioxidant, da det indgår i et enzym, som beskytter vores røde blodlegemer mod oxidation
  • Omdanner jern til en funktionel form, som kan fungerer i blodlegemerne
  • Forbedrer optaget af jern og B12 vitamin
  • Pigmentering af hud og hår
  • Element i RNA produktion, og har derfor betydning for hvilke gener der tændes og slukkes
  • Bærende enhed i ceruloplasmin, et enzym som regulerer blodets indhold af neurotransmittere, som er de stoffer dit nervesystem bruger til at kommunikere med kroppen
  • Holder den mentale ligevægt i balance ved at udføre essentielle funktioner i nervesystem og hjerne
  • Er essentiel for omdannelsen af glukose til ATP, som er cellernes energikilde

Fødevarer

Kobber findes i særligt høj koncentration i følgende fødevarer:

  • Tørret gær
  • Kakaopulver
  • Te blade
  • Cashewnødder
  • Solsikkefrø

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler at du får 1 mg kobber om dagen, svarende til 20 gr tørret gær eller 27 gr kakaopulver eller 40 gr te blade eller 45 gr cashewnødder eller 55 gr solsikkefrø.

Ligesom jern er kobber en af de mineraler, der skal være i en sirlig balance i kroppen, for at vi får nok, men ikke for meget. Ved overdosering ses følgende symptomer:

  • Mangel på zink
  • Mentale forstyrrelser
  • Gyldenbrun eller grågrøn ring i øjets regnbuehinde
  • Mavesmerter
  • Opkast
  • Diarré
  • Nyresvigt
  • Leverskader

Det er dog uhørt sjældent at overdosering eller forgiftning af kobber forekommer, og hvis det gør, er det som regel i forbindelse med gamle huse med vandrør af kobber, som hele tiden frigiver kobber til drikkevandet.
På samme måde er underdosering eller mangel også enormt sjældent at støde på, men der er en genetisk sygdom, Menkes syndrom, som gør den uheldige bærer ude af stand til at optage kobber, eller i hvert fald kun meget meget stort besvær, hvorfor de kronisk har for lidt kobber. Disse personer har en række symptomer som er direkte relateret til deres kobbermangel, inklusiv:

  • Skørt, gråt, strittende hår
  • Meget bleg hud
  • Blodmangel
  • Evt. mental retardering

Det som kan være relevant for almindelige mennesker, som ikke lider af Menkes syndrom, er symptomer som for tidlige gråning af håret, bleg hud og blodmangel som ikke kan behandles med jerntilskud.

NB ved nogle neurodegenerative sygdomme som alzheimers, sker der en fejl i oplagring af kobber i hjernen, hvorfor en lidt kobberfattig kost kan være værd at forsøge, men konsulter altid lægen, før det afprøves. Der er videnskabeligt belæg for at man med succes kan forbygge eller sænke udviklingen af alzheimers, hvis det ligger i familien, blot ved at reducere det daglige indtag af kobber til omkring 0,9 mg.