Klor

Former

Klor er et grundstof, som naturligt findes i gasform. I vores kost indgår klor næsten udelukkende i binding med natrium, som bordsalt. Derfor er der heller ikke de lange forkromede funktioner og fødevare at beskrive, da du blot kan læse artiklen om natrium for at danne dig et overblik over, hvor klor arbejder i kroppen, og hvad dets funktioner er.

Funktioner

  • Klor er først og fremmest en elektrolyt, lige som natrium, calcium, magnesium og kalium også er det. Det betyder, at klor er vigtigt for at vi kan opretholde vores væskebalance.
  • Derudover er det især vigtig for vores dannelse af mavesyre, at vi får nok klor, da mavesyre egentlig består af saltsyre, som er en syre, der består af hydrogen og klor.
  • Klor er også vigtig for bevægelsen af vand ind og ud af cellerne, og for handlingspotentialet i vores neuroner.

Fødevarer

Det er yderst sjældent, at man ser klormangel, da den primære kilde til klor er salt, og danskerne får generelt for meget salt, så derfor er der ikke mangel på klor. Har man klormangel, er det som oftest på grund af andre helbredsproblemer, som i forvejen kræver medicinsk behandling, hvorfor man ikke kan spise sig ud af problemet umiddelbart.

Fødevarer med klor:

  • Marmite/Gærekstrakt
  • Popcorn (traditionelt lavet, ikke fra mikroovn)
  • Rugbrød
  • Peanuts

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du får 800 mg klor om dagen. Det svarer til 12 gr marmite eller 87 gr popcorn eller 93 gr rugbrød eller 108 gr peanuts.

Med mindre du fuldstændigt undgår salt er der en meget lille chance for at komme til at mangle klor. Og på samme måde er det svært at få for meget, med mindre du spiser alt for meget salt. Derfor er det nemt at styre kroppens klorbalance ved at sørge for, at du får mellem 2-4 gr salt om dagen. Du kan læse i artiklen om natrium, hvorfor den anbefalede mængde varierer.