Former
Krom er en af de mange spormineraler. Krom er relativt besværligt for kroppen at optage, og det er derfor let at komme i mangel, om man spise plantebaseret eller ej. Optaget af krom hæmmes af jern, mangan, kalk, zink og titan, og derfor kan der være grund til at tage det som tilskud i perioder, særligt hvis du har problemer med ustabilt blodsukker eller prædiabetes og diabetes.
Det er lettest for kroppen at optage organisk krom, altså krom som på en eller anden måde er bundet med et kulstofatom. Det kan være fx krompicolinat eller kromnikotinat.
Der findes i reglen to slags naturligt forekommende typer krom, trivalent (+3) og hexavalent (+6), men det er kun relevant for os at se på trivalent, da hexavalent krom er et restprodukt fra nogle typer industri, og det er meget giftigt.
Funktioner
Krom er af særligt stor vigtighed for kroppens evne til at justere blodsukkeret, og derfor kan mangel på krom lede til symptomer på prædiabetes og diabetes. Det er derfor essentielt at få nok, for at undgå at havne i diabetes problematikker, udelukkende på grund af næringsstofmangel. Dog skal det også bemærkes, at kroppens forbrug af krom stiger meget ved overdrevent indtag af sukker, så vær forsigtig med indtaget. Herudover har krom nogle andre funktioner:
- Krom forebygger sukkersyge
- Forebygger hjerte- og kar sygdomme
- Medvirker i dannelsen af T-lymfocytter og interferon, og støtter derved immunforsvaret
- Krom er meget vigtigt for udviklingen af et foster
Fødevarer
Krom findes heldigvis i mange forskellige fødevarer, og man kan godt spise sig til til en god portion krom, hvis man planlægger sine måltider korrekt. Bliv god til at inkorporere nedenstående fødevarer, så du i hvert fald får en smule gennem kosten.
- Kakao
- Daddel
- Abrikos
- Birkes
- Rød quinoa
Anbefalinger
Fødevarestyrelsen anbefaler at du får 40 µg krom om dagen. Det svarer til 23 gr kakao eller 50 gr daddel eller 50 gr abrikos eller 53 gr birkes eller 139 gr rød quinoa.
Overdosering af krom er meget usandsynligt og selv meget store doser forårsager ikke forgiftningssymptomer.
Mangel på krom giver derimod symptomer på diabetes med forhøjet blodsukker og sukker i urinen samt alle andre sædvanlige følgesymptomer.