Kirsebær & Søvn

Sover du dårligt, vågner du flere gange i løbet af natten, eller har du svært ved at blive liggende de godt 8 timer, som kroppen og hjernen har bedst af? Så kunne det være en idé for dig, at prøve med kirsebær juice.

Kirsebær indeholder nemlig melatonin, som er et stof vi også selv producerer i vores hjerner. Melatonin er afgørende for en almindelig døgn- og søvnrytme, så hvis du har et dårligt søvnmønster kan melatonin måske afhjælpe det. Det er i hvert fald, hvad forskningen antyder.

Ved at tilføre melatonin gennem kirsebær juice øges kroppens koncentration af melatonin, og du har derved lettere ved at sove. Samtidig øger det fornemmelsen af at være udhvilet, når du vågner igen. Derfor kan det også bruges mod fx jetlag og andre typer søvnforstyrrelser. Hvis du er småbørnsforælder, kan det også anbefales, både til dig og børnene.

Vil du prøve det af, så start med at tage et halvt eller et helt glas kirsebær juice inden sengetid, før tandbørstning. Hvis det ikke er helt nok, kan du tage et glas morgen og aften. Og for lige at være på den sikre side, så mener jeg presset frisk saft af kirsebær og ikke en sukker og saft blanding a la saftevand. Og det skal også helst være på sure kirsebær, da indholdet af melatonin er højest i sure kirsebær.

Der er også en del andre fødevarer, som har et naturligt indhold af melatonin, eller som indeholder byggeblokkene til dannelse af andre hormoner, som fremmer søvnen. Du kan derfor også prøve at tilføje følgende fødevarer til din kost, hvis du lider af søvnproblemer:

Så nyd dine bær, frugter, grøntsager, fuldkorn og nødder og sov godt!