Hørfrø & Kolesterol

Hørfrø er et fantastisk lille frø. Det kan rigtig mange ting, og det er enormt godt for vores sundhed, men man skal vide hvordan man udnytter dets fulde potentiale bedst, ellers får du kun effekten af fibrene, og det kan meget mere end bare at agere fibre.

Hvis du bruger hørfrø i sin rå tilstand er skallen så hård, at det vil komme ud i samme tilstand som det kom ind. Det er fordi skallen består af uopløselige fibre, som modstår både syre, væske og bakterier. Det betyder ikke, at du slet ikke får noget ud af hørfrøet, fordi det får dine tarme til at arbejde og bevæge sig ivrigt, så tarmene holdes i gang, og det er også godt. Vil du have lidt mere ud af frøene kan du bløde dem op i vand natten over inden du bruger dem, hvilket frigiver lidt planteslim, som smører tarmene og hjælper med at holde slimhinden sund og stærk, men det udnytter stadig ikke alt det næring, der er inde i frøet.

For at få mest muligt ud af hørfrø, er det altså nødvendigt at knuse dem. Det gøres nemmest i en blender eller kaffemølle. Når frøet knuses kan vi forarbejde og optage alle de gode ting, der er inde i frøet, så ud og find en kaffemølle, hvis du ikke allerede har en.

Hørfrø indeholder blandt andet omega 3 olier, som er rigtig gode for kroppen. Omega 3 olier er inflammationshæmmende, hvilket vil sige at de hjælper med at nedsætte smerter. Samtidig er de en smule blodfortyndende, hvilket forebygger visse hjerte- karsygdomme og desuden er omega 3 olier super gode for dine led, din hud og ikke mindst din hjerne.

Men det mest interessante ved hørfrø er, at de indeholder en stor mængde lignaner. Lignaner er en type plantehormoner. Nogle kalder dem også phytoøstrogener, som er et overordnet begreb der dækker mere end blot lignaner.
Det spændende ved lignaner er deres evne til at reducere inflammation gennem deres antioxidante effekt, som særligt har en effekt på kroppens kolesteroltal. Det er nemlig cirka lige så effektivt at tage knuste hørfrø, som det er at tage kolesterolsænkende medicin (statiner), men uden alle bivirkningerne.

Og hvor meget skal man så tage?

En forebyggende dagsdosis ligger på 1 spiseskefuld knuste hørfrø pr. person. Har man imidlertid forhøjet kolesterol kan det være en god idé at tage 2 spiseskefulde knuste hørfrø i en periode, til kolesteroltallet er faldet igen. Dog skal man være opmærksom på, om man er egnet til at tage det.
Det er nemlig sådan, at hørfrø naturligt indeholder cadmium. Og cadmium er et tungmetal, som vi ikke har godt af at få for meget af. Ved 2 spiseskefulde knust hørfrø får man den dosis cadmium, som man skal holde sig under om dagen. Dvs. du må ikke få mere cadmium i løbet af dagen, end hvad der er i to spsk. knuste hørfrø, for at undgå forgiftning. Og har du i forvejen et problem med at din krop er meget belastet eller har svært ved at afgifte, skal du overveje at finde dine lignaner et andet sted, fx fra chiafrø eller sesamfrø.

Vil du gerne læse mere i dybden om hørfrø, kan vi anbefale at du læser ‘Den Plantebaserede Kost’ af Tobias Schmidt Hansen (se under bøger), eller at du tager et kig på de artikler, vi har lagt op omkring hørfrø (se under artikler).

Hvis du gerne vil i gang, men er usikker på hvor meget du må tage, så tag kontakt vil biopaten eller sygeplejersken på klinikken (se mere under ‘Om Os‘). Vi er altid klar til at hjælpe.