Jod

Former

Jod er en af de spormineraler, som er ganske let optagelig, næsten uanset form, da vores kroppe meget effektivt kan omdanne det til iodid, som er højoptageligt gennem hele tarmen. Derfor behøver man ikke bekymre sig om, at jod skal være bundet korrekt, før man kan optage det, som det ellers er tilfældet med mange andre mineraler.

Funktion

Jod løser et par forskellige opgaver i kroppen, men er særligt meget involveret i vores stofskifte. To af vores stofskiftehormoner T4 (Thyroxin) og T3 (Triiodthyronin) er nogle store molekyler som indeholder jod i deres struktur. T4 findes der mest af i kroppen, men T3 er det kraftigst virkende hormon, som kan sætte skub i forbrændingen. T4 bliver løbende omdannet til T3 af vævet.

Vores skjoldbruskkirtel, som er den kirtel der lidt ligner en sommerfugl og sidder foran på halsen, styrer dannelsen og frigørelsen af T4 og T3 til blodstrømmen, og skjoldbruskkirtlen er derfor og meget afhængig af jod, for at kunne danne tilstrækkeligt af disse hormoner. Derfor er det vigtigt at kosten indeholder tilstrækkeligt med jod til at dække kroppens behov, så stofskiftet ikke går i stå.

Desuden beskytter jod skjoldbruskkirtlen mod naturligt forekommende radioaktivt jod, som kan ødelægge cellerne i skjoldbruskkirtlen og derved sænke stofskiftet. Det er af samme årsag, at man behandler med radioaktivt jod ved en overaktiv skjoldbruskkirtel, som giver forhøjet stofskifte.

Fødevarer

Som plantespiser kan det være lidt besværligt at få nok jod, hvis man ikke er meget glad for at spise tang. Derfor kan det være en god idé at sørge for, at der er godt med jod i den multivitamin du tager hver morgen. Man får selvfølgelig lidt fra salt, da al salt er tilsat jod, netop for at forebygge skjoldbruskkirtelsygdomme, men da vi ikke skal have så meget salt heller, så kan indtaget af jod hurtigt blive lidt lavt. Derfor kan du med fordel inkorporere disse fødevarer i din kost til daglig, så du får mere jod i kosten:

  • Tang
  • Hvidvin
  • Rugbrød
  • Brøndkarse
  • Selleriblade
  • Soyadrik

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du får 150µg jod om dagen. Det svarer til mindre end et halvt gram kombu tang, 400 gr hvidvin (OBS! det kan vi ikke anbefale!), 655 gr rugbrød, 1,1 kg brøndkarse, 15 kg selleriblade eller 16 kg soyadrik.

Det er nemt at se, hvorfor det kan være svært at få nok jod på en plantebaseret kost, hvis man ikke kan lide tang. Og derfor er vores anbefaling også, at hvis du spiser plantebaseret, så husk din daglige multivitamin, og sørg for at mængden af jod i din multivitamin er høj nok til at dække tid behov. Eller bliv god til at spise tang.

Hvis du kommer i mangel på jod går det nemlig ret hurtigt ud over din skjoldbruskkirtel og dit stofskifte, med struma, lavt stofskifte og vægtøgning som følgesymptomer.