Former
B1 vitamin kaldes også thiamin og er et coenzym, hvilket betyder, at det binder sig til enzymer og hjælper enzymer med at udføre deres funktion. Thiamin findes kun i denne ene form, modsat fx A vitamin, som har mange forskellige former og forstadier. Thiamin er et vandopløseligt vitamin, og derfor kan kroppen ikke lagre det i særligt store mængder. Det betyder, at du skal have det tilført jævnt gennem kosten hele dagen.
Funktioner
- Kroppen bruger thiamin til at danne enzymer med, og i den ligning indgår også mangan og proteiner. Tilsammen omdannes de blandt andet til coenzymet TPP som igangsætter en masse forskellige biokemiske reaktioner i kroppen.
- Thiamin har også betydning for kroppens produktion af mavesyre og tarmens bevægelser (peristaltikken) og er derfor vigtig for næringsstofoptaget.
- Thiamin har opgaver i leveren, bugspytkirtlen, nervesystemet og kredsløbet, og virker derudover også som antioxidant, så den hjælper med at reparere kroppens celler.
- Thiamin og alle de andre B vitaminer er særligt vigtige i forbindelse med stress. Kroppen forbruger nemlig større mængder B vitaminer når den er stresset end ellers.
- Thiamin stimulerer neutrofile leukocytter og T-lymfocytter, hvilket betyder at det støtter og vedligeholder immunforsvaret.
Fødevarer
Thiamin findes i de fleste animalske produkter, men kan især også findes i:
- Gærflager
- Spirulina
- Solsikkefrø
- Kikærter
- Sojabønner
- Gule flækærter
- Hørfrø
Anbefalinger
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du får 1,1mg thiamin om dagen. Det svarer til 220gr kikærter eller 85gr solsikkefrø eller 135gr gule ærter eller 145gr hørfrø eller 125gr sojabønner. Og det er blot de fødevarekilder som har en høj koncentration. De fleste fødevarer indeholder en smule thiamin, så du får det fra mange kilder i løbet af dagen, såfremt du spiser varieret.
Overdosering med thiamin forekommer yderst sjældent, fordi kroppen udskiller overskuddet af vitamin gennem urinen. Til gengæld kan man hurtigt komme i mangel, hvis man spiser en ensidig kost. Mangelsymptomerne er:
- Hjerterytmeforstyrrelser
- Forhøjet blodtryk
- Svigtende hukommelse
- Nervøsitet
- Træthed
- Depression
- Søvnløshed
- Appetitløshed
- Tungt åndedræt
- Koncentrationsbesvær
- Transportsyge
- Beriberi
Det skal endvidere tilføjes, at thiamin ikke er særligt varmestabil. Derfor forsvinder en stor del af thiaminet fra kosten, hvis den tilberedes over varme. Desuden er der nogle ting, som får kroppen til et forbruge ekstra thiamin eller hæmmer optaget. Det gælder fx for kaffe, alkohol og sukker, p-piller, tobak og te.