Kryddernødder

Super tilfredsstillende, knasende, krydrede, søde og syndige. Og så alligevel sunde, i hvert fald i moderate mængder. Kryddernødder er en af mine favoritter når det gælder snacks. De er super nemme at lave, kræver hverken meget tid eller mange ingredienser, og så er de bare så lækre.

Nødder skal selvfølgelig generelt nydes i moderate mængder, fordi de er meget kalorietætte og fedtholdige. Så lad være med at tømme hele glasset på én gang.

Men med det sagt, så er nødder (og kerne) også fyldt med en masse gode næringsstoffer, nogle som vi kan have svært ved at få fra andre fødevarekilder i gode mængder, for eksempel selen, molybdæn og zink, hvis du vel og mærke spiser plantebaseret. Selen kan også være svært for andre mennesker, som spiser anderledes at få nok af, fordi vores landbrugsjord er enormt fattig på selen. Så her er paranødder et godt supplement i kosten, da de indeholder rigeligt med selen.

Kryddernødder

Recipe by dengronnefrikadelleCourse: Snacks
Mængde

1

portion
Forberedelse

10

minutes
Tilberedning

25

minutes

Ingredienser

  • 75 gr valnødder

  • 75 gr pekannødder

  • 100 gr cashewnødder

  • 1 spsk ahornsirup (eller anden sirup)

  • 2 spsk vand

  • 1 spsk smeltet kokosolie (eller anden olie)

  • 1 drys salt

  • 1-2 spsk af forskellig krydderier, som du godt kan lide.

Vejledning

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Kom nødder, olie og salt i en skål.
  • Fortynd siruppen med et par spiseskefulde varmt vand og kom i skålen til de andre ingredienser.
  • Rør det sammen, indtil alle nødder er dækket af et glinsende lag.
  • Kom dine krydderier i skålen og rør rundt til at nødderne er godt beklædt.
  • Vend skålens indhold ud på en bageplade og spred det ud.
  • Bag i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil der dufter godt af stegte krydderier og nødder, og de er blevet gyldne. De kan sagtens spises lune, men jeg foretrækker dem afkølet.
  • Opbevar dem på glas i 2-3 uger.

Notes

  • Jeg kan rigtig godt lide en blanding af spidskommen, korianderfrø, sort peber og chiliflager, men prøv dig frem. Måske du bedst kan lide indiske kydderiblandinger som karry, garam masala og chaat masala, måske du er forfalden til de afrikanske blandinger som harissa, ras el hanout og dukkah, eller måske du egentlig bedst kan lide de grønne urteblandinger fra Frankrig som herbes de Provence og fines herbes. Det finder du kun ud af ved at prøve dig frem. Vær dog opmærksom på, at mange grønne urter har bedst af et blive tilsat efter ristning i ovnen, ellers forkuller de.
  • Hvis du bedst kan lide paranødder, hasselnødder eller noget helt tredje, så bytter du selvfølgelig bare ud i opskriften.

Til 1 portion:

75 gr valnødder
75 gr pekannødder
100 gr cashewnødder
(hvis du bedst kan lide paranødder, hasselnødder eller noget helt tredje, så bytter du selvfølgelig bare ud i opskriften).
1 spsk ahornsirup (eller anden sirup)
2 spsk vand
1 spsk smeltet kokosolie (eller anden olie)
1 drys salt
1-2 spsk af forskellig krydderier, som du godt kan lide.

Jeg kan rigtig godt lide en blanding af spidskommen, korianderfrø, sort peber og chiliflager, men prøv dig frem. Måske du bedst kan lide indiske kydderiblandinger som karry, garam masala og chaat masala, måske du er forfalden til de afrikanske blandinger som harissa, ras el hanout og dukkah, eller måske du egentlig bedst kan lide de grønne urteblandinger fra Frankrig som herbes de Provence og fines herbes. Det finder du kun ud af ved at prøve dig frem. Vær dog opmærksom på, at mange grønne urter har bedst af et blive tilsat efter ristning i ovnen, ellers forkuller de.

Fremgangsmåde:

Kom nødder, olie og salt i en skål. Fortynd siruppen med et par spiseskefulde varmt vand og kom i skålen til de andre ingredienser. Rør det sammen, indtil alle nødder er dækket af et glinsende lag. Kom dine krydderier i skålen og rør rundt til at nødderne er godt beklædt. Vend skålens indhold ud på en bageplade og spred dem ud, så de ikke ligger i en stor klump. Bag i ovnen på 180 grader i 20-25 minutter, eller indtil der dufter godt af stegte krydderier og nødder og de er blevet gyldne. De kan sagtens spises lune, men vi foretrækker dem afkølet. Opbevar dem på glas i 2-3 uger.