C vitamin

Former

C vitamin kendes også som askorbinsyre. Det kan fremstilles i mange forskellige bindinger, hvilket er en fordel, for hvis man tager det som tilskud i sin rene form, kan det give problemer med for meget mavesyre. Derfor er det ofte bundet med kalcium i tilskud. C vitamin har en interessant historie. Som art har mennesker nemlig mistet evnen til selv at fremstille C vitamin i kroppen, fordi vi i vores udvikling har fået C vitamin i høje koncentrationer fra vores kost (frisk frugt og grønt). Mange andre pattedyr har stadig evnen til selv at fremstille C vitamin, og behøver det derfor ikke i samme koncentration i kosten som vi. En ged kan fx fremstille 13.000 mg C vitamin dagligt, og mange gange mere end det, hvis den er stresset eller syg.

Funktioner

C vitamin har betydning for kroppens generelle velvære, da det er en solid antioxidant. Derfor har den også mange forskellige funktioner, og her er et overblik over dem:

  • Gendanner ødelagt E vitamin
  • Beskytter mod aldring
  • Styrker bindevævet
  • Øger sædkvaliteten
  • Støtter også bindevævet i livmoderen og hjælper dermed til en rettidig fødsel
  • Støtter og vedligeholder immunforsvaret
  • Styrker knoglerne
  • Forebygger visse former for kræft
  • Holder hjerte og blodårer smidige og glatte
  • Reducerer smerter ved slidgigt
  • Forebygger lungesygdom
  • Beskytter mod forgiftning og infektioner
  • Øger kroppens stresstærskel
  • Beskytter øjnene
  • Sikrer optimal funktion af stofskiftehormonet thyroxin
  • Forebygger høreskader sammen med E vitamin

Fødevarer

C vitamin findes i næsten alle fødevarer i højere eller lavere koncentrationer. Dog bliver C vitamin koncentrationen betydeligt reduceret ved opvarmning, nedfrysning eller anden forarbejdning, så det er vigtigt at huske at spise rå grøntsager og frugter. De mest C vitamin holdige i planteriget er:

  • Acerolabær
  • Hyben
  • Havtornbær
  • Koriander
  • Persille
  • Solbær
  • Peberfrugt gul og rød

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du får 80 mg C vitamin dagligt. Det svarer til 4 gr acerolabær eller 9 gr hyben eller 11 gr havtornbær eller 14 gr koriander eller 26 gr persille eller 44 gr solbær eller 49 gr gul eller rød peberfrugt.

Når der skal så lidt til for at opnå den dagligt anbefalede dosis, er det fordi dosissen er lavt sat. 80 mg C vitamin er rigeligt til at forebygge skørbug, jovist, men vi bruger også C vitamin til mange andre ting, og 80 mg dækker kun minimumsbehovet. Hvis du ryger, ikke spiser varieret, har nedsat immunitet, slapt bindevæv eller nogen form for oxidativ stress, så skal kroppen bruge langt mere end 80 mg. Nobelpristager i kemi Linus Pauling mente at et indtag mellem 3200 og 12000 mg om dagen ville være livsforlængende. Det er måske så i overkanten for de fleste, at arbejde så meget C vitamin ind i hverdagen, men man kan med fordel sigte efter 500-1000 mg C vitamin, uden at det kræver alt for meget overskud. Det opnås hurtigt, hvis man husker at spise rå grøntsager og frugter til sine måltider og hvis man eventuelt supplere med et tilskud.

Der ses sjældent bivirkninger i forbindelse med C vitamin tilskud, da det er et vandopløseligt vitamin. Ved høje doseringer over 1000 mg med askorbinsyre kan man få forhøjet mavesyren og derved få opstød og svien i mavesækken, men det kan undgås ved at bruge kalciumaskorbat i stedet.

Mangelsymptomerne for C vitamin er mange og omfattende, da det indgår nærmest alle steder i kroppen. I sidste ende udvikler man skørbug, som er en meget ubehagelig sygdom. Dog kan det let rettes op ved tilskud med C vitamin.