Risengrød

En dansk juleklassiker, der sædvanligvis er fyldt med komælk og toppet med smør. Ikke just en god start på en plantebaseret jul. Og derfor har vi over de sidste par jul testet og videreudviklet på en plantebaseret risengrødsopskrift.

Der findes i forvejen mange veganske opskrifter på risengrød, men mange af dem lider under de samme problemer, når først man afprøver dem. De er for tynde i smagen, for vandede, mangler fedme og ender med at smage mere som rene kogte ris, end som risengrød. Nogle foreslår at løse problemerne ved at tilsætte kokosmælk, hvilket giver en eftersmag af sweet sticky rice, og selvom det er en lækker ret, synes vi ikke det hører til i en risengrød.

Du kan selvfølgelig altid prøve dig frem og se hvilken kombination af plantedrikke m.v. du synes giver den bedste smag, men du kan også blot følge vores opskrift, og nyde en risengrød, som smager så tæt på originalen, som vi har kunnet fremtrylle. Og skal du lave Ris a la Mande, så se tippet i bunden af opskriften.

Risengrød

Recipe by dengronnefrikadelleCourse: Aftensmad
Mængde

2

portioner
Prep time

10

minutes
Cooking time

1

hour 

Ingredienser

  • 2 dl økologiske grødris, gerne fuldkorn

  • 2 dl vand

  • 5 dl usødet mandeldrik (vi brugte Naturli’)

  • 4 dl havredrik (vi brugte Naturli’)

  • 1 dl soyafløde, piskbar (vi brugte Alpro)

  • 1 nip salt.

Vejledning

  • Kom ris og vand i en gryde. Kog det op til vandet er absorberet. Tilsæt mandel- og havredrik. Lad det komme op at koge, lige til boblerne bryder overfladen, skru så ned til simreblus og rør jævnligt i gryden til grøden er godt tyknet. Tilsæt soyafløde og salt. Sluk for blusset og rør rundt til grøden har samlet sig. Det tager et par minutter.

  • Du kan også lave denne grød efter høkasseprincip, så kog grøden op, kom den i en høkasse/under dynen, og lad stå i nogle timer til den er færdig.
  • Server med kanel og en klat smørbar. Eller hvis du er mere eventyrlysten, kan du prøve at troppe med kardemomme, granatæblekerner, klementinstykker, pistacienødder og mandler eller bær.

Notes

  • Skal du lave risengrød kun til at bruge til ris a la mande, så byt al plantedrikken ud med sødet mandeldrik. Og brug så den piskbar soyafløde til at vende i. Det giver en meget mandelsmagende og sød ris a la mande, så du ikke behøver tilsætte hverken sukker eller vanilje, men kan nøjes med mandelsplitterne.