K vitamin

Former

K vitamin findes i tre forskellige former, som benævnes K1, K2 og K3 vitamin. K1 vitamin kendes under navnene fytomenadion, fytylmenakinon og fyllokinon. Alle navne dækker over det samme stof, nemlig et vitaminstof som findes i planters grønne masse. K1 findes også i dyrs indmad, især lever og nyrer, hvor det ophobes fordi dyret spiser bladgrønt.
K2 vitamin kendes også som menakinon og dannes fortrinsvist af bakterierne i vores tarme, men findes også i fermenterede fødevare.
K3 vitamin, menadion, er en syntetisk udgave af K vitamin, og bruges som regel ikke til mennesker, da nogle studier har fundet en sammenhæng mellem K3 injektioner og udvikling af hæmolytisk anæmi.
K vitaminerne blev opdaget af en dansker, og K’et står for koagulation. Det blev nemlig opdaget i forbindelse med at man i 1930’erne gav kyllinger fedtfrit foder, hvormed de udviklede blødninger. Den danske forsker Henrik Dam forstod og løste problemet, ved at tilføre et fedtopløseligt plantestof til kyllingernes foder. Sidenhen isolerede han stoffet og kaldte det K vitamin.

Funktioner

Overordnet set, når vi taler om K vitaminernes funktioner, kan man huske på de tre K’er: Koagulation, knogler og kredsløb. K vitaminerne udføre nemlig følgende funktioner:

  • Gør blodet i stand til at koagulere (størkne)
  • Forbedrer kroppens evne til at hele sår
  • Faciliterer lagring af kalk i knoglerne
  • Forebygger afkalkning sammen med kalk, magnesium og D vitamin
  • Forebygger åreforkalkning, og kan også i mindre grad behandle åreforkalkning
  • Smidiggør blodårerne

Fødevarer

K vitamin er en af de fedtopløselige vitaminer, som danskerne generelt har svært ved at få nok af, da det primært findes i grønne grøntsager og fermenterede fødevarer. Her er en list over de mest K vitaminholdige plantefødevarer:

Anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du får 75µg K vitamin om dagen. Det svarer til 10 gr frisk persille eller 13 gr spinat eller 20 gr frossen spinat eller 24 gr koriander/purløg eller 29 gr broccoli eller 30 gr grønkål.

Det lyder ikke af meget at skulle have 10 gr frisk persille eller 30 gr broccoli, men alligevel formår mange ikke at få deres daglige ration af K vitamin. Derfor er det vigtigt, at inkorporere ovenstående fødevarer i sin kost.

Det er selvfølgelig muligt at få for meget, ligesom det er med de andre fedtopløselige vitaminer. Symptomerne ved overdosering er kvalme og opkastninger, men K1 og K2 er ellers ikke som sådan farlige at få lidt for meget af i perioder. K3 derimod, skal man undgå, da det er langt mere giftigt.

Mangel er meget hyppigere forekommende, og symptomerne på K vitamin mangel er:

  • Øget blødningstendens, du får lettere blå mærker
  • Manglende eller langsom koagulation, forlænget blødning
  • Hyppig næseblod og blødende gummer
  • Blod i afføring eller urin fra blødende tarme
  • Blodig opkast grundet blødninger i mavesækken
  • Osteopeni, tab af knoglemasse
  • Øget tendens af knoglebrud
  • Ledsmerter og -inflammation
  • Kraftig og smertefuld menstruation

OBS! Tager du det blodfortyndende medicin Marevan/Warfarin skal du undgå tilskud med K vitamin, da K vitamin og Marevan modarbejder hinanden. Ønsker du at omlægge din kost medens du tager Marevan, anbefaler vi, at du gør det i samråd med lægen.