Hvis du ligesom jeg er helt pjattet med tærter, quiches og deslige, så ved du måske også, at mange skal søge højt og lavt og alle vegne, for at finde en god vegansk opskrift. Problemet er, at det er svært at lave et fyld som opfører sig ligesom æggefyldet. Vi har eksperimenteret en del og er fundet frem til en opskrift, som definitivt tilfredsstiller vores behov for cremet tærtefyld, men prøv den og se hvad du selv synes.
Grøntsagstærte
Course: Uncategorized4-6
Portioner35
minutes30
minutesGud, hvor vi elsker tærte!
Ingredienser
- Fyld
1 blok silken tofu 290gr
110 gr cashewnødder udblødt i kogende vand i 30 minutter
4 spsk gærflager
1 spsk æblecidereddike
1 tsk salt
1 lille nip sukker
Grøntsager, gerne blancherede eller fra gårsdagens aftensmad
Friske eller tørrede urter efter smag og behag
- Mørdej
50 gr vegan block eller anden smørbar, køleskabskold
225 gr mel, gerne blandet alm. og fuldkorn
1 nip salt
1 dl koldt vand
Vejledning
- Kom kogende vand over cashewnødderne og stil dem til side
- Tænd ovnen på 200 grader eller 180 varmluft
- Kom kold smørbar, mel og salt i en skål og nulr det sammen med fingerspidserne, til det ligner brødkrummer
- Tilsæt vandet til smørkrummerne og kram det sammen til en samlet dej. Du må ikke ælte dejen, da den ellers bliver sej i stedet for sprød
- Rul dejen ud mellem to lag bagepapir til den er ca 1 cm tyk. Smør din tærteform og kom dejen over i formen og lemp den forsigtigt ned i formen. Lad overskydende dej hænge over kanten. Det forhindre kanten at falde sammen under bagning.
- Prik dejen over det hele med en gaffel og kom den kom den så i ovnen til bagning i 20 minutter
- Tilbered dine grøntsager så de blot behøver 30 minutter i ovnen for at blive færdige. Vi blancherer eller steger af på panden eller sørger for at det er skåret så fint, at det tilbereder helt på de 30 minutter.
- Kombiner de drænede cashewnødder med silken tofu, gærflager, æblecidereddike, salt og sukker i en foodprocesser eller blender og kør det sammen til en ensartet masse. Kør til den er helt glat og ikke længere grynet. (1-2 min.)
- Når tærtebunden har bagt i 20 minutter tager du den ud, kommer nogle skefulde af fyldet i bunden, fordeler grøntsager ovenpå og hælder resten af fyldet over. Tryk det lidt ned med en ske, så det kommer godt ned om grøntsagerne.
Tips! Du kan også komme al fyldet i først og så presse grøntsagerne ned i fyldet. På den måde kan man lave sirlige mønstre - Skru 20 grader ned for ovnen og bag tærten i 30 minutter
Notes
- Server med grøn salat med olie/eddike dressing, som giver et dejligt modspil til det cremede tærtefyld
- Brug det cremefyld i andre retter som bechamelsauce eller med spinat tilføjet som fyld i pastaer og meget meget mere