Hummus

Skal den være flydende eller fast? Syrlig eller mere nøddeagtig i smagen? Hvor meget må den koste? Og hvor stor forskel kan der være på ingredienser, kalorieindhold og tilsætningsstoffer?

Vi har set nærmere på syv forskellige købe-hummus og sammenlignet dem på følgende parametre:

 • Smag
 • Pris
 • Næringsstof- og energiindhold
 • Tilsætningsstoffer

Hvis du ikke finder din sædvanlige hummus på listen, er du velkommen til at skrive til os, så vi kan få tilføjet den på listen. Okay, here we go!

Hummus fra Nettos ØGO mærke. Det er den eneste økologiske hummus vi kunne finde. Denne hummus har en fast, cremet konsistens, som gør den god at smøre på brødet. Den smager mildt af hvidløg, citron og spidskommen. Den laves af samme fabrik som den næste hummus, La Campagna, og det fremgår, når man smager dem begge. Den koster 20 kr. pr. 200 gr, hvilket er i den dyre ende af skalaen, den indeholder 55% kikærter, ukendt mængde tahin og et enkelt E-nummer, 330, som er citronsyre.

Hummus fra Netto af mærket La Campagna Tapas. Den kan også købes i andre forretninger som ejes af Salling Group (Føtex, Bilka). Denne hummus er, som den henover, fast og cremet i konsistensen. Smagen er klassisk med et pift af hvidløg, uden at være for kraftig (vi garanterer dog ikke, at du undgår hvidløgsånden). Den koster 20 kr. pr. 300 gr og er derfor i den billige ende af skalaen. Den indeholder 53% kikærter, 10% tahin og E-nummer 330.

Hummus fra Løgismose med et strejf af citron og varme krydderier, købt i Netto. Konsistensen af denne hummus er meget flydende i forhold til de øverste to. Vi vil nok nærmere kalde det for dip eller dressing end cremet. Den indeholder også stykker af kikærter, så den er ikke cremet, men det betyder blot at der er lidt mere at tygge på. Hvad end der er tilsat af krydderier kan ikke smages, da det ‘strejf’ af citron, som låget beskriver, overdøver alle andre smagsindtryk. Kraftig citron hummus kan være lækkert til mange ting, især hvis man er fan af citron, men produktbeskrivelse og smagsoplevelse stemmer ikke overens. Den koster 20 kr. for 200 gr. Den indeholder kun 45% kikærter, hvilket er meget lidt, en ukendt mængde tahin og ret meget olie, hvilket også gør det til den mest energitætte af de hummusser vi har testet. Den indeholder også kun et enkelt E-nummer, 202, som er en konserverende salt kaldet kaliumsorbat.

Hummus fra Lidl af mærket Wassim. Den kalder sig klassisk, og det ved vi ikke helt om vi er enige i. Den har en lidt tynd konsistens, som mere gør den egnet som dip end som smørepålæg. Den smager rigtig meget af tahin og har næsten ingen syre, hvilket efterlader en lidt sødlig eftersmag a la mariekiks. Hvis du ikke bryder dig om den syre der ellers normalt er i hummus, så er den her et godt bud på en hummus til dig. Den koster 15 kr pr. 200 gr., så den er i den billige ende af skalaen. Den indeholder 47% kikærter, en ukendt mængde tahin og to E-numre, 202 og 211, som begge er konserverende salte (kaliumsorbat og natriumbenzoat).

Hummus fra Lidl af mærket Chef select. Den har en cremet smørbar konsistens som ØGO og La Campagna hummusserne. Smagsmæssigt er den dog noget anderledes. Den starter med at smage nøddeagtigt, men overgår hurtigt til at blive meget syrlig og ikke på en citrusfrugt-agtig måde, men på en eddikesur måde. Hvis du godt kan lide en meget sur hummus er den her for dig, men den er klart ikke vores yndling. Den koster 13 kr. pr. 200 gr. og er derfor en af de billigste vi har testet. Den indeholder 55% kikærter, 12% tahin, en del olie og E-nummer 262, som er en konserverende natriumsalt og 412, som er guargummi som anvendes for at stabilisere konsistensen.

Hummus fra REMA 1000s eget mærke. Konsistensen af denne hummus er fast, cremet og god til smørepålæg. Den smager meget rent af kikærter og ikke så meget andet. Det betyder, at den er en lille smule kedelig. Til gengæld kan man hurtigt gøre den mere interessant ved at tilsætte forskellige typer smagsgivere. Den koster 13 kr. for 200 gr og er derfor den anden af de billigste vi har testet. Det er denne hummus som indeholder flest kikærter, nemlig 74%, men så har den kun 9% tahin. Den indeholder to E-numre, som vi allerede har stiftet bekendtskab med, 202 og 330. Fra et plantebaseret synspunkt er det denne hummus, som er bedst, idet den indeholder langt mindre olie end resten og lang højere procent kikærter.

Hummus fra Coop’s eget mærke Smag Forskellen. Denne hummus har en meget fin konsistens, men er stadig smørefast. Den smager lidt af tahin, men ikke så meget som Wassim hummussen fra Lidl. Derudover er den faktisk en smule kedelig, da den ikke smager rigtigt af noget som helst. Den koster 20 kr. pr. 175 gr. og er dermed klart den dyreste hummus blandt de testede. Den indeholder 46% kikærter, hvilket er ret lidt, 14% tahin, hvilket er pænt meget og hele tre E-numre. Igen er det 330 og 202, som mange af de andre også indeholder, men så er der også E466 i, som er et modificeret cellulose, som kommer enten fra træfibre eller bomuldsfibre. Og det lyder jo ikke specielt appetitligt.

Dyrest til billigst

 • Coop’s Smag Forskellen fra Superbrugsen
 • ØGO og Løgismose fra Netto
 • Wassim fra Lidl
 • La Campagna Tapas fra Netto
 • Chef select fra Lidl og REMA 1000s egen

Højest til lavest energiindhold

 • Løgismose 363 Kcal/100 gr
 • Wassim klassisk 331 Kcal/100 gr
 • Smag Forskellen 303 Kcal/100 gr
 • ØGO 283 Kcal/100 gr
 • Chef select og REMA 1000s egen 272 Kcal/100 gr
 • La Campagna tapas 249 Kcal/100 gr

Flest til færrest tilsætningsstoffer

 • Smag Forskellen: 3
 • REMA 1000s, Wassim og Chef select: 2
 • ØGO, La Campagna og Løgismose: 1

Vores samlede vinder er REMA 1000s hummus, da den har langt det højeste indhold af kikærter, indeholder betydeligt mindre olie end de andre, den er billig og den er smagsmæssigt behagelig og let at modificere, skulle man ønske det.

Det allerbedste er dog at lave den selv. Det er super nemt, hurtigt og giver dig uendelige variationsmuligheder. Du kan finde en opskrift her på hjemmesiden. Det eneste du skal bruge er en god blender. Den klarer hele arbejdet. Vupti!

1 Comment

 1. Hej,

  Til orientering:

  Jeg har i NETTO købt “La Campagna’s Hummus Spicy (blandet op m/chili 175 g (var 300 g), som er mere spicy end La Campagna’s Hummus Chili (separat klat af chili – 300g (var 175g).

  Den mest appetitlige at se på, er den sidstnævnte – samtidig med, at jeg selv kan bestemme, hvor meget chili, jeg vil iblande. Den førstnævnte er ikke for stærk til mig, men til langt de fleste mennesker er den.

  Der er tilsyneladende byttet om på låg.

  Forholdsmæssigt er den m/Chili klat på 300 g den mest prisvenlige, men den fører Netto ikke, hvilket de gerne måtte for mig.

  Mvh

  Leif S. Jakobsen

Comments are closed.